top of page

Thema's psychosociale therapie

STRESS

Je hebt postieve stress en negatieve stress. Positieve stress is nodig om in actie te komen. Negatieve stress speelt als er negatieve gedachten bij spelen. Je kunt het gevoel hebben dat je vanalles moet wat soms niet meer redelijk is. Je moet iets zijn of kunnen en hebt het gevoel dat je geen keuze hebt. Het kan zijn dat je te weinig controle en zekerheid voelt in je leven. Het is goed om dit te ontrafelen en met minder stress verder te kunnen.

IK BEN NIET OKÉ

Onzekerheid is een normaal verschijnsel, het kan je echter in de weg zitten. Soms zo erg dat je eronder lijdt. Je kunt er gevoelig voor zijn door erfelijkheid of je kunt vanuit je opvoeding of ervaringen in je leven last hebben van onzekerheid. Je hebt het gevoel niet oké te zijn en wat je ook doet, je lijkt nooit goed genoeg te zijn.

BURNOUT

Energie krijg je van het behalen van doelen. Na het behaalde doel kan vreugde ontstaan en daardoor kom je tot rust en doe je nieuwe energie op. Soms vindt dit proces in korte tijd plaats. Bij teveel taken sla je dit proces weleens over. Wanneer dit te vaak gebeurt, dan kan het zijn dat op een gegeven moment je kaarsje is opgebrand. Je energie is weg, de rek is eruit en je hebt geen fut meer om iets te ondernemen.

ANGST EN PANIEK

Angst en paniek kunnen belemmerend werken in je leven. Het kan je ervan weerhouden om sommige doelen te bereiken. De angst komt mogelijke van een eerdere negatieve ervaring die direct aan te wijzen is. Er kan ook een ander probleem achter die angst en paniek zitten of je bent er gevoelig voor.

DEPRESSIE

Energie krijg je van het behalen van doelen. Als je je doelen niet behaalt, kun je een andere aanpak proberen, zodat je als nog je doelen behaalt. Lukt het ook dan niet, dan kan het vlammetje van je kaarsje uitgaan. Het kan zijn dat je het opgeeft en daar pijn van hebt. Of je hebt teveel geïnvesteerd en daarvoor te weinig resultaat geboekt of kijkt negatief terug. Je voelt je down, lusteloos en bevind je in een negatieve spiraal.

FRUSTRATIE

Frustratie kan ontstaan als je een doel of doelen niet behaalt. Hoe je het ook probeert, het is je niet gelukt of niet naar tevredenheid en je kunt je er niet goed bij neerleggen. Het kan zijn dat de oorzaak buiten jezelf of binnen jezelf ligt. Als er veel energie binnen jezelf vast zit door frustratie, dan kan er ook een uitbarsting plaatsvinden. Schreeuwen of juist stilte, slaan of bevriezing. Het is belangrijk om frustratie aan te pakken, want het kan leiden tot nog vervelendere situaties.  

COMBINATIE VAN BURNOUT EN DEPRESSIE

Soms is het lastig vast te stellen of er sprake is van een burnout of een depressie, omdat er best een overlap van negatieve gevoelens in zit. Er kan sprake zijn van een combinatie van beiden. Je doet dan te weinig energie op van de doelen die je wel behaald hebt én kijkt bijvoorbeeld negatief terug op het behaalde succes doordat je andere of hogere verwachtingen had. Je ondervindt geen voldoening.

LEVENSLOOP

Keuzes in je leven maak je voortdurend. Het kan zijn dat je moeite hebt met een belangrijke keuze of je vraagt je af of je wel op de goede weg zit. Er zijn van die momenten dat er ruimte ontstaat voor een keuze in je leven. Wat houd je tegen en wat juist niet? Coaching kan prettig zijn om te sparren en te ontdekken of je op de, voor jou, goede weg zit.

ROUW EN VERLIES

Rouw en verlies kan spelen na het verlies van een dierbare. Het kan ook voorkomen na verlies van werk of een relatie. Of verlies van kwaliteit van leven. Het kan een moeilijke tijd voor je betekenen, kan tijdelijk zijn en soms is er alleen verzachting mogelijk om het leven draaglijk te maken.

RELATIEPROBLEMATIEK

Je relatie ontwikkelt zich gaandeweg. Dat gaat met ups en downs. Praten is belangrijk in je relatie. Indien de twijfels over je relatie langer blijven aanhouden, is het goed om hulp te zoeken. Blijf er niet te lang alleen mee rondlopen, anders kan een pad uit het relatieprobleem moeilijker zijn. Een gesprek met beide partners behoort ook tot de mogelijkheden.

OVERGANG

De overgang verloopt voor sommige vrouwen gladjes. Voor andere vrouwen is het een behoorlijke verandering in emoties en gevoelens. Een goed moment om het een en ander goed uit te zoeken. Wat hoort bij de overgang en wat niet? Hoe kan ik verder met deze verandering in mijn leven?

OUDE PIJN

Niet zielig doen, wat geweest is is geweest. alleen vooruit kijken. Toch kan oude pijn nog steeds in het heden spelen. Vanuit oude pijn kan onrust spelen, faalangst, verlatingsangst, angst om tekort te doen, boosheid om wat je is overkomen, gevoelens en emoties kunnen weggestopt worden. Indien je denkt dat oude pijn nog steeds speelt is het goed hieraan te werken.

Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van kracht.

- Barack Obama -

bottom of page